Картофи с праз,грах и сос бешамел на фурна

Продукти :

около 700 гр. картофи
стрък праз
1 морков
100 гр. грах
150 гр. бяло саламурено сирене
2 – 3 с.л. олио
сол , черен пипер , магданоз

 

за соса :

3 с.л.брашно
около 500 мл. прясно мляко
200 гр. кисело мляко
2 бр. яйца
около 30 гр. краве масло
сол и черен пипер на вкус

освен това :

около 80 гр. настърган кашкавал / за поръсване /

Приготвяне :

Морковите и праза се нарязват на ситно и се задушават в олиото с 1 с.л. вода.Картофите се сваряват , обелват и се пасират / или се настъргват на едро ренде /.Грахът се сварява. Всички продукти се смесват , прибавя се натрошеното сирене , сол , черен пипер и магданоз.От сместта се оформят топки , които се поставят в намаслена тава . Отделно в съд се разстопява кравето масло.В него  брашното се запържва до златисто.Налива се постепенно прясното мляко , като се разбърква непрекъснато.Прибавя се киселото мляко/ ако е необходимо се добавя още прясно мляко или вода/.Сосът се овкусява  и с него се заливат картофените топки .Ястието се пече около 40 минути при температура 200 градуса.Малко преди да бъде напълно готово се поръсва с настърган кашкавал и се допича до златисто.