Клин с ориз (Родопски специалитет)

Продукти :
за плънката :

4 бр. яйца,1 ч.ч. ориз
2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
200 гр. бяло саламурено сирене или извара
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
около 100 гр. краве масло

 

тесто за корите :

1 с.л. олио
1 к.л.сол
1 к.ч. вода
брашно за меко тесто

Приготвяне :

Оризът се измива и се сварява с прясно мляко . Оставя се да поизстине и към него се прибавят яйцата , сиренето , киселото мляко и солта .Сместта се обърква добре .От продуктите за тестото се разточват две кори  ,  като за баница . В намаслена тава се поставя едната кора , така че краищата да излизат извън тавата.Слага се оризовата смес.Върху нея се нареждат малки кубчета краве масло.Поставя се втората кора , като краищата се прищъпват с първата.Намазва се с мазнина и се пече.След изпичане клина се намазва с краве масло и се покрива с чиста кърпа , за да се задуши.
Забележка : И клина / като пататника / се по принцип се пече само отдолу  , като се обръща , с включен долен реотан  на фурната.Аз го пека с включена отгоре и отдолу фурна и пак се получава . Не точа кори , а използвам готови купени домашно точени кори за баница , които са малко  по-дебели от обикновените.