Кошери (скалички)

За тестото:

240 г ситно смлени или начукани бишкоти (може и бисквити тип Закуска)
220 г пудра захар
135 г масло
3 с.л какао
3 с.л пр. мляко
4 с.л ром (ако искате да избегнете алкохола, сложете ромова или др. есенция и увеличете пр. мляко)
1 ванилия

За крема:

1-ви вариант с алкохол – 30мл яйчен ликьор, пудра захар на вкус и около 50г много меко масло – трябва да се получи течен крем – да капе от лъжичката). Разбивате на крем маслото с пудрата захар и по малко прибавяте ликьора. Ако започне да се пресича затоплете леко на водна баня или в МВ печка. Разбийте на пухкав, по-течен крем.

2-ри вариант с алкохол – 100г масло, 1с.л ром, 1 жълтък, 80 г пудра захар – разбивате на крем.

Първи вариант без алкохол – като крема за тортата Рафаело – масло и подсладено кондензирано мляко + някаква есенция – портокалова, ванилена – каквато имате и ви харесва. Трябва да стане по-рядък крем. Нямам пропорции, но на око.

Втори вариант без алкохол – крем нишесте + малко масло + есенция.

За подложка – малки кръгли бисквити по възможност с диаметъра на формичката или чашата която ползваме.

Приготовление:

Продуктите за тестото се смесват до образуване на компактна топка (ако е нужно прибавете още течност). От нея се късат парчета и се натъпкват добре в намазната с малко масло и поръсена с пудра захар формичка(чашка). С обратната страна на дървена лъжица или нещо друго издълбайте ямка в натъпканата маса и сложете от крема за да се запълни. Запушете с бисквитката и обърнете, така че готовото кошерче(скаличка) да стои.