„Пастите на графинята“


За тестото:
450г брашно
100г захар
200г твърд маргарин или масло
4 жълтъка
1/2 бакпулвер
100мл прясно мляко

 

 

За отгоре:
3-4 настъргани яблки
1/2 ч.ч накълцани орехи
канела
4 белтъка – разбити на гъст сняг с 100г захар
1/4 от омесеното, замразено тесто

Тесто:

От показаните продукти омесваме гладко тесто. Откъсваме 1/4 от него и го слагаме в замразителя за 10-15 мин.
Останалото тесто разточваме на кора, голяма колкото тавичката за печене и го пренасяме на намазнената и посипана с брашно тава.
Върху тестото равномерно разпределяме настърганите ябълки( ако са кисели, могат да се посипят с малко захар). Посипваме с орехите и канелата. Намазваме с разбитите белтъци и настъргваме отгоре замразеното тесто. Печем до зачервяване.

Тази рецепта може да се направи и с други плодове или с мармалад.