Far breton (френски десерт)

Продукти:

2 ч.ч прясно мляко
3 големи яйца
1/2 ч.ч. захар
5 с.л. разтопено и охладено краве масло
2 ванилии
1 щипка сол
3/4 ч.ч. брашно

 

1 ч.ч. сушени сливи
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. бренди или ром
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Яйцата се разбиват леко със захарта и се добавят млякото, маслото, ванилията и солта. Сместта се разбърква добре. Добавя се брашното и отново се разбърква. Така приготвената смес се оставя да престои в хладилник поне три часа (добре е да стои и цяла нощ).
Сливите, стафидите и водата се слагат в тиган. Готвят се на средна температура около 10 минути. Добавя се брендито и се фламбира. След това плодовете се изваждат в купа и се оставят добре да се охладят.
Дъното на тава с диаметър 20 см се застила с хартия, която се намаслява и поръсва с брашно. Стените на тавата също се намазват с масло. Тестото се изважда от хладилника и се разбърква добре. Изсипва се в тавата и се подреждат плодовете. Решетката се поставя в средата на фурната. Пече се в предварително загрята фурна до златист цвят. Когато забиете нож в средата, трябава да излезе чист.
Охлажда се и се поръсва с пудра захар.