Lahmacun

Продукти:

1ч.л. суха мая
1/2 ч.л. захар
150 мл. топла вода
350г. бяло брашно
1/2 ч.л. сол
няколко капки олио

за пълнежа:
1с.л. олио
1с.л. масло
1лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
225 гр. агнашка кайма
2 с.л. доматено пюре
1с.л. захар
1-2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха мента
1-2 ч.л. смлян сумак
сол и черен пипер

Приготвяне на тестото:
В купичка смесваме маята, захарта и половината от топлата вода.Изчакваме докато започне да се образува пяна, около 15 минути.
В голяма купа пресяваме брашното заедно със солта, правим кладенче по средата и изсипваме шупналата мая и останалата топла вода.
Омесваме меко и еластично тесто, намазваме го с олио и оставяме да втаса за 1 час.

Приготвяне на плънката:
В тиган загряваме маслото и олиото, слагаме чесъна и запържаме до омекването му. Оставяме да изстине в тигана.
В купа смесваме всички останали продукти за плънката, прибавамя чесъна и разбъркваме добре.
Загряваме фурната на 220 *Ц.
Разделяме тестото на малки питки ( големината е пожелание, могат да се напряват големи колкото пица),
разточваме ги на тънко и ги пордеждане в намаслена тава.
Разпределяме плънката върху питките и ги печем за около 15-20 минути.
Сервираме готовите питки поръсени с нарязан магданоз,сумак и лимонов сок.