Алказари

Продукти:

4 белтъка, 200гр. захар, 200гр. смлени орехи /бадеми/, пакетче ванилия /лимонова есенция или ром/.
Крем: 200гр. краве масло, 200гр. пудра захар, 4 жълтъка, 1ч.л. ром.
За овалване: 100гр. смлени орехи /бадеми/ или 100 гр. настърган шоколад /шоколадови пръчици/.

Приготвяне:

Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта. Прибавят се смлените орехи и ванилията. Всичко се разбърква добре. От тази смес с помощта на лъжичка се изсипват купчинка в тава застлана с хартия за печете или намазана с масло и посипана с брашно. Пече се на умерена фурна докато порозовеят.
Крем: Маслото се разбива със захарта до побеляване и се прибавят един по един жълтъците и ромът.
Изпечените бисквитки се слепват с помощта на крема две по две, а после се мажат отвсякъде с крем и овалват в смлените орехи или настърганият шоколад.