Арабски питки

Продукти:

400  г брашно
12 г прясна мая
или 4г суха мая
2 с л зехтин или олио
1 ч л захар
2 ч л сол
200 мл топла вода

Приготвяне:

. Маята се разтваря в топлата вода и се прибавя захарта.
. Оставя се да шупне маята около 5-10 минути.
. Брашното се пресява на етапи и се омесва еластично тесто, като накрая се добавя солта и олиото.
. Тесто се меси най-малко 10 минути.
. Омесеното тесто се поставя в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се да втаса около 1 час или докато тестото не увеличи обема си два пъти.
. Тестото се разделя на еднакви части (10 броя около 50-60 г всяка) и се оформят на топки.
. Поставят се в тава и се покриват и се оставят да „починат“ около 1 час (трябва да се увеличат два пъти).
. Всяка топка се разточва в тънка питка с дебелина около 1 см.
. Пекат се в сух горещ тиган( най- добре чугунен).
. След появата на мехури се обръща (около 30-40 сек на страна).
. Нареждат се в чиния и по желание се намазват с масло и се покриват.
. По желание може да се добави кимион или ким в тестото.

** Могат да бъдат изпеччни във фурната  предварително загрята на 250 С: поставят се в гореща тава и се пече около 1 минута.
..По желание може да се добави кимион, ким, кориандър или лют пипер в тестото.