Арменски сладки

Продукти:

1ч.ч. олио (само дето аз ги направих с масло, не мисля, че вкуса им пострада от това)
1ч.ч. вода
1ч.л. сода за хляб
щипка сол
брашно – на мен ми пое  3 1/2ч.ч.
локум и ядки орехи
пудра захар и ванилия за овалването им

***чаената чаша е от 240 мл.
***Излизат две тави на фурната (квадратните)

Приготвяне:

* Слагат се водата и олиото (маслото) да кипнат.
* Прибавя се  щипката сол  и отмества тенджерата от котлона.
* Брашното с хлябната сода се изсипва наведнъж и се бърка с дървена лъжица или шпатула, докато се получи топка тесто, което се отделя от стените на съда.
* Охлажда се. Късат се парченца тесто, което се поставя на дланта и с другата ръка сплесква.
* В средата му се поставят парче локум, 1/4 ядка орех (или половина, но ще станат доста големи), овалва се на правилно топче и нареждат в тава, застлана с хартия за печене.
* Пекат се на 180* до порозовяване. (не знам фурната ли ми е слаба, но аз пекох на 190)
* Изваждат се и още горещи пускат в купа с пудра захар, овалват се обилно и нареждат в кутия или друг съд за съхранение.