Бугаца (Гръцка баница с грис)

Продукти
За тавичка с размери 30 x 25 см.

450 гр. (1 пакет) кори за баница
150 гр. разтопено масло

за крем – пълнежа
1 л. прясно мляко
200 гр. грис
200 гр. захар
щ. сол
2 пликчета ванилова захар
5 зърна мастикс (счукан на прах) или ½  к.л. готов на прах
2 с.л. масло

за поръсване
канела
пудра захар

Приготвяне

Поставете в тенджера млякото, захарта и мастикса  да се затоплят.
Добавете солта, ванилията и гриса.
Бъркайте с тел, докато се сгъсти крема. Премахнете от котлона, добавете
маслото и бъркайте докато се стопи напълно. Оставете крема да се охлади и стегне леко.
Намаслете правоъгълна форма (30 – 25 см.) Застелете с 9 листа кори, като поръсвате помежду им с разтопено масло. Те ще са по-големи от тавата и ще остават да висят извън нея. Отгоре разстелете полуизстиналият  крем и загладете повърхността.
Свийте навътре, над крема стърчащите краища от корите.
Покрийте с останалите кори, като отново намаслявате всяка. Останалото масло посипете отгоре.
За да бухне и се разлисти баницата НЕ НАТИСКАЙТЕ КОРИТЕ!
Печете бугацата в предварително загрята на 200 ° фурна за 30-35 минути, или до златист загар. Завийте я, за да се задуши леко, след което оставете да изстине напълно.
Нарежете на парчета, поръсете с канела и пудра захар и поднесете.