Бутер баница

Продукти:

1 яйце
~ 300 гр. брашно
~ 50 гр. пшенично нишесте
150 мл. кисело мляко
100 мл. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
20 гр. краве масло
100 гр. сирене

 

Приготвяне:

Яйцето се чуква и се поставя в купа. Добавят се киселото мляко,зехтина, лимоновия сок и солта. След разбъркване се поставя пресятото със содата бташно и се замесва меко маслено тесто. Разделя се на 4 топчета. Всяко топче се разделя на четири, правят се питчици, които се слепват една върху друга с нишесте. Пак с помощта на нишесте се разточват четири тънки кори, които се редят в намаслена тавичка: кора, сиренце,кора…..най отгоре четвъртата кора.Баницата се нарязва на парчета, поръсва се с разтопеното краве масло и се пече в загряла фирна на 200 градуса. След изваждане се поръсва с вода и се завива с кърпа.
––––––––––––
Характерното за тази баница е, че е с маслено – содено тесто и корите се подсушават и разделят с нишесте. Това тесто е много подходящо за правене на млечни и сладки баници, подобно тесто, но с повечко мазнина е основа на най-вкусните турски балкави