Лека лятна торта

Продукти за блата:
– 2 яйца
– 2/3 ч.ч. захар
– 2 с.л. гореща вода
– 2 с.л. олио
– 2/3 ч.ч. брашно
– 1 прахче ванилия

Белтъците се разбиват на сняг. Дбавя се захарта и жълтъците. Разбиването продължава и се прибавя водата. Накрая следва олиото, ванилията и брашното, като бъркането вече е на бавни бороти/може и без миксер/.

Продукти за крема:
– 500 мл прясно мляко
– 2 с.л. нишесте ванилия
– 1 с.л. брашно
– 1 прахче ванилия
– 1 яйце
– 70 гр масло
– 1 ч.ч. захар/или на вкус/

Брашното, нишестето, захарта и яйцето се разбъркват на каша с малко прясно мляко. Прибавя се към врящото мляко и се бърка до сгъстяване. В топлия крем с бъркане се слага маслото и се ароматизира с ванилията. Млечният крем се охлажда.

– 1 пак. суха сметана
– 150 мл студено прясно мляко
– 1 прахче ванилия

* Може да се използва разбита течна сладкарска сметана
Млякото и сметаната се разбиват на пухкав крем.
Млечният и сметановият крем се смесват. Прибавя се 20 гр желатин/предварително набъбнал и разтопен/.
Във форма с подвижен борд се поставя блата и се залива с готовия крем. Изчаква се да стегне в хладилника /може за кратко в камерта/. В/у крема се подреждат плодове по желание /в случая ягоди, кайсии, нектарини/, които се заливат с плодов сироп /на 400 ml сироп – 10 г желатин/. Отново се изчаква желето да стегне.