Локумки с мая

Необходими продукти:

/1 голяма тава ок. 50бр./

180 мл разтопена свинска мас
100мл топла вода
25гр. прясна мая
щипка сол
50-60гр захар /или 1 ч л подсладител/
ок. 350-400гр брашно – за

меко еластично тесто
локум за пълнеж /може и мармалад/
150 гр п.захар за овалване

Приготвяне:

* Маята се разтваря с топлата вода, солта и захарта.
* Прибавят се разтопената мас и брашното, обърква добре с лъжица.
* Добавя се брашно, докато стане на топка, след което с ръце се доизмесва – трябва да е меко тесто.
* Покрива се за 20-30 мин. да почине.
* Късат се малки топчета, които се овалват добре с ръце и в средата на всяко се поставя парче локум, или малко топче мармалад – предварително може да се оформят топчета от мармалада и поставят в камера на хладилник да позамръзнат.
* Нареждат се на хартия за печене.
* Пекат се в загрята фурна на 180* – до бледо порозовяване.
* Още топли се поръсват с пудрата захар и завиват с кърпа.