Манч мело

Списък на необходимите продукти за 4 порции:

за блата:

7 жълтъка
150 г захар
7 с. л. захар
7 с. л. олио
7 с. л. прясно мляко
100 г брашно
1 бакпулвер
100 г какао

за шама:

7 белтъка
400 г захар

за глазурата:

80 г шоколад
100 г масло
3 с. л. пудра захар
3 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта
2. Прибавя се какаото, след него – олиото. Постепенно се добавят брашното, бакпулверът и прясното мляко
3. Сместа се сипва във форма за торта и се пече около 20 минути в нагрята на 200 градуса фурна
4. Белтъците за шама се разбиват на твърд сняг с около половината захар (200 г)
5. Останалата захар се карамелизира
6. Карамелизираната захар се излива на тънка струйка върху разбитите белтъци, като се бърка бързо и непрекъснато
7. Получената смес се изсипва върху изпечения блат и се заглажда. Слага се в умерена фурна (150 градуса). Пече се до порозовяване, около 20 минути
8. Маслото, прясното мляко, шоколадът и захарта се варят на водна баня до разтопяване. Глазурата се сваля от котлона и се оставя да стегне.
9. След като се залее с приготвената глазура, десертът се поръсва с настърган шоколад.