Маслени орехови бисквити с лимонов крем


Продукти:

1 ч.ч. меко масло
¾ ч.ч. захар
1 яйце
1-2 ванилии
1-2 ч.лъж. настъргана лимонова кора
2 ½ ч.ч. брашно
½ ч.лъж.хлебна сода
½ ч.лъж. сол
1 ч.ч. ситно смлени орехови ядки
пудра захар за поръсване

За крема:
6 равни суп.лъж. меко масло
2 яйца
2 жълтъка
2 ч.лъж. настъргана лимонова кора
2/3 ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
1 ч.ч. захар
1 суп.лъж. нишесте (ванилия или натурално)

Приготовление:

Лимонов крем: В купа се разбива маслото със захарта за около 4-5 минути. Едно по едно се прибавят яйцата и жълтъците. Разбиват се 2-3 минути и се добавят лимоновата кора, лимоновия сок и нишестето.
Сместа се пресипва в тенджерка и се слага на слаб огън, като се бърка непрекъснато, докато стане гладка. След около 15 минути трябва да се е сгъстила. Не трябва да завира!
Кремът се оставя  да изстине и се прибира в хладилника, покрит с фолио.

Разбива се маслото със захарта. Прибавят се яйцето, ванилията и лимоновата кора. Отделно се смесват пресятото брашно със содата и солта и се прибавят към сместа. Разбърква се добре. Накрая се прибавят орехите. Тестото се покрива с фолио и се прибира в хладилника за около 2 часа.
На набрашнена повърхност тестото се разточва на кора с дебелина 3-4 мм. Изрязват се формички, като на половината от тях се изрязва дупка в средата. Нареждат се върху леко намаслена хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути или докато се зачервят.

Като изстинат, се слепват две по две със студения крем и се поръсват с пудра захар.

Забележка: В началото сладките са по-твърдички, но след няколко дни омекват от крема. Съхраняват се в хладилник.

Да ви е сладко!