Пълнозърнести питки с леща

Продукти:

3 ч. чаши брашно микс от пълнозърнесто и бяло /аз сложих по 1 чаша, но и типово/
1 до 1 1/3 ч. чаша топла вода
¼ ч. чаша олио
1  с. л. суха мая / аз сложих 1 ½ за по – бързо втасване/
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

 

Приготвяне:

Брашно за доомесване.
Омесва се за около 5 мин. еластично тесто. Оставя се да почива 60 мин. и разделя на 36 топчета.
Всяко се оформя като 9 см кръг.  В средата се поставя 1-2 ч.л. от сместа. /вместо кайма съм използвала кренвирш./

Пълнеж:
¾ чаша сварена, но неразварена и отцедена леща. Може и кайма.
Запържава се в мазнина 1 гл. ситно нарязан лук, 2-3 ск. чесън,  добавя се лещата, 2 с.л.  доматено пюре,
/запечена тиквичка – не съм сложила/ и  голям домат нарязан на кубчета.
Овкусява се с подправките и ври до сгъстяване и се охлажда.
Подправки: Канела 1 щ., 1 ч.л. кимион, кориандър на вкус, сол, черен пипер, и при възможност арабска подправка.

Пече се в намазнена тава в загрята на  200 С за около 15мин. до зачервяване.
Към края на печенето се поръсват с нарязан кориандър/магданоз и преди сервиране ги полях с малко зехтин.