Соленки с копър и сирене „Чедър“

Продукти

500 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1 бакпулвер
125 гр. масло/маргарин
кисело мляко около 400 гр.
1/2 ч.ч. ситно накълцан пресен копър
150-200 гр. рендосано сирене Чедар

Приготвяне

Пресейте брашното със солта и бакпулвера.
Добавете студеното масло, нарязано на малки парченца и бързо намачкайте до получаването на трохи (може и с вилица)
Следват киселото мляко, Чедара и накълцания копър. Омесете меко тесто, но ако лепне добавете по мъничко още брашно.
Върху набрашнена повърхност го разточете на кора с дебелина 1 пръст (1 см.) и изрежете соленките, които подредете в тавичка, застлана с хартия за печене. Ако ги приготвяте в топло помещение, преди да ги поставите във фурната, нека постоят за около 15 минутки в хладилник. Моят Чедър беше светъл, но вкусни и красиви ще станат и с цветния (жълто-оранжев)
Пекат се в предварително загрята на 200° фурна за около 15 минути или до приятен златист загар.

Получават се меки, леки и ароматни питки подходящи както за закуска, така и поднесени вместо хляб. Изрязани с малки форми са добре дошли на масата с добро червено вино.
Препечете ли ги, ще станат хрупкави като кракери.