Хумус

Продукти:

80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 ч л смлян кимион
2 консерви (по 450 г) консервиран нахут
или 800 г сварен нахут
3 с л тахини
сок от един лимон
1 с л соев сос
1/2 ч л сол
55 мл студена вода

 

Приготвяне:

.Зехтина се нагрява в тенджерата за 1 минута.
. Прибавя се чесъна, нарязан на филийки и кимиона.
. Когато около чесъна се появят балончета се изключва огъня.
. Чесъна не трябва да сменя цвета си.
. Отцеден и измит нахут се поставя в блендър.
. Прибавя се тахини, лимонов сок, соев сос и сол.
. С помощта на вилица се изважда чесъна от зехтина и се поставя в блендъра.
. Прави се пюре.
. Прибавя се охладен зехтин с кимиона.
. Доразбива се до еднородна смес.
. Прибавя се водата и се разбърква добре.
. Хумуса се прехвърля в купа и се покрива.
. Оставя се да „почине“ на стайна температура. за да може да се смесят добре ароматите, или може да се приготви предварително и да
се поставя в хладилника.
. Сервира се в арабски питки, полято отгоре със зехтин и по желание подправе с заатар.
. Хумуса може да се съхрани една седмица в хладилника.