Вита баклава

Продукти:
1 п.листи за баница,
1 ч.ч. счукани орехи,
канела,
1/2 ч.ч.захар и после още 1 ч.ч. за сиропа,
ванилия,
1 п. масло от 250 гр. и олио.

Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява в микровълновата, прибавя се и малко олио. Слага се първия лист от корите и се маже с масло, върху него се слага 2-ия и пак се маже и така докато корите станат 6 една върху друга. Последният 6-ти лист също не намазва с масло и се наръсва равномерно със смес направена от орехите, канелата, ванилия и 1/2 ч.ч. захар. После корите се навиват на стегнато руло. Рулото се нарязва на „хапки-охлювчета“, чиято височина е около 1 пръст и се редят плътно в намазана с олио тавичка. Така се процедира до изчерпване на корите. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване на корите. Прави се средно гъст сироп от 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар + малко лимонов сок (около 3-4 ч.л. – за да не се захароса сиропа). След като баклавата изстине, се полива отгоре всяко парченце със сиропа (правилото е студена баклава се полива с горещ сироп), завива се с кърпа и се оставя 1-2 часа да поеме много добре.