Cassata alla Siciliana

Продукти:

за пандишпана:
1 1/2 ч.ч пресято брашно (около 230г)
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
8 яйца, отделени белтъци и жълтъци
1 ч.ч захар
2 ч.л. ванилия екстракт
½ ч.ч разтопено и охладено краве масло

за ромовия сироп:
300г захар
¾ ч.ч студена вода
½ ч.ч ром

за крема:
100г черен шоколад
¾ ч.ч белен и безсолен шамфъстък
3 ч.ч пълномаслена прясна рикота
1ч.ч пудра захар
½ ч.л. канела
прясно настъргана кора от портокал

за айсинга:
200г пудра захар
1 белтък
2 ч.л. вода
¼ ч.л. натурален бадемов екстракт

½ ч.ч белени /филирани/бадеми
коктейлни череши за украса
озахарени портокалови корички за украса

Приготвяне:

Нагрейте фурната на  175°C и сложете скарата в средата на фурната. Намажете 2 – 22см  форми за торта с масло, постелете с пергамент дъното и стените на тавите , намажете хартията и пригответе да сложите блатовете.
За пандишпана смесете в купа брашното, бакпулвера и щипка сол. В купата на миксера сложете жълтъците с захарта и разбийте 4-5 мин до побеляване и удвояване на обема. Добавете ванилията и маслото и разбийте леко. Прехвърлете яйчената смес в дълбока суха купа. Добавете към нея сухата смес и енергично разбъркайте с гумена шпатула. Сипете белтъците в  купата на миксера с щипка сол и разбийте до гъст сняг. Прибавете белтъците към останалата смес и бързо разбийте на хомогенна смес.
Разпределете тестото в тавите и изпечете 35-40 мин до златисто и готовност. Оставете за 5 мин в тавата, след което извадете внимателно и охладете добре.
Докато се охлаждат блатовете пригответе сиропа. В средно дълбок тиган смесете захарта, водата и рома. Като кипне сместа намалете огъня и варете 5 мин. Махнете от огъня и охладете.
Приготвяме крема: Настъргваме шоколада. С остър нож нарязваме шам фъстъка. В дълбока купа смесете рикотата, пудрата захар и канелата с миксер. Прибавете настъргания шоколад, корите от портокала и ядките и объркайте.
За събирането на тортата разделяме всеки блат на две части. Сложете един от блатовете на дъното и с помощта на четка намажете със сиропа. Покрийте с 1/3 от крема. Покрийте в втория блат и повторете операцията. Най-горния блат напръскайте с ром и покрийте с фолио. Оставете да поемат поне за 4 часа сиропа а най-добре за цяла нощ.
За айсинга: Сипете пудрата захар в купата на миксера, добавете белтъка и разбийте заедно на средна скорост до гъста кремообразна смес. Добавете бадемовия екстракт.
Извадете касатата от хладилника, махнете страничната част. Ако се налага с горещ нож обрежете страните. Внимателно прехвърлете в поднос, намажете отгоре и отстрани с айсинга с помощта на щпатула. Украсете и върнете в хладилника.