Сладкиш с горски плодове

време за приготвяне 10 мин
време за печене 35-40 мим
8 порции

Продукти:

1 яйце
100 г захар (1/2 ч.ч.)
50 г меко масло (или олио, около 1/3 ч.ч.)
150 мл кисело мляко (1 ч.ч.)
200 г брашно (2 ч.ч.)
1 ч л бакпулвер

плънка
200 г (или 400 мл, 2 ч.ч.) ягоди, къпини, малини (2 ч.ч.)

Приготвяне:

• Маслото се разбива със захарта. Добавя се яйцето и киселото мляко
• След което пресятото брашно с бакпулвера. Получава се гъсто тесто
• Тавичка 22-24 см се намазва с олио и се поръсва с брашно (или се застила с хартия за печене). Тестото се излива в тавичка и се заглажда. Отгоре се редят плодовете
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до готовност, около 40 мин, тестото порозовява и се проверява с клечка за зъби да излиза суха
• Може да се поднесе поръсено с пудра захар, нарязан на парчета сладкиша

* рецепта, която може да се приготви с горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки, може да се приготви и със азмразени плодове, така и отцедени от компот или плодове от сладко. Става бързо и имате нещо вкусно за закуска или за следобедно кафе
* Ако се използват замразени плодове не ги размразявайте преди печенето (поръсете ги с малко нишесте) и ги наредете върху сладкиша