Ориз по средиземноморски
Продукти:
200 гр. ориз
200 гр. черни обезкостени маслини
500 гр. смлени домати
3 печени пиперки
1 морков
1 гл. лук
3 ск. чесън
7-8 с.л. олио
магданоз
зеленчуков бульон
Приготвяне:
- Почистеният ориз накиснете за 30 мин. в студена вода.
- Нарежете морковът, пиперките, лукът и чесънът на едро.
- Загрейте олиото и запържете в него лукът.
- Като стане стъклен, добавете последователно морковът, пиперките и накрая чесънът.
- Пържете на умерен огън няколко минути и добавете доматите и ситно нарязан магданоз.
- Когато сосът започне да се сгъстява, добавете оризът, маслините и подправки на вкус.
- Пържете 5 мин., като разбърквате, за да не загори ориза.
- Прехвърлете в тава и залейте със зеленчуков бульон в съотношение 3:1 с ориза.
- Печете в умерена фурна.